Monday, 2 February 2009

မုန္႔ဟင္းခါး

ျမန္မာ့ရိုးရာအစားအစာတစ္ခုျဖစ္ေသာ မုန္႔ဟင္းခါးသည္  အခ်ဥ္ေဖာက္ျပဳလုပ္သည္႔ ဆန္ေခါက္ဆြဲဖတ္(မုန္႔
ဖတ္)ေလးမ်ား၊ ငါးျဖင့္အဓိကခ်က္လုပ္ေသာ ဟင္းခါးရည္တို႔ကို အတူတဲြဖက္စားသံုးရသည္႔ သြားရည္စာတစ္
မ်ိဳးျဖစ္သည္။ မုန္႔ဟင္းခါးအား ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ အမ်ိဳးသားစားဖြယ္တစ္ခုအျဖစ္ အခ်ိဳ႕က ယူဆၾကသည္။ ျမန္မာ
ႏိုင္ငံတစ္ဝန္းရွိ ျမိဳ႕၊ရြာတိုင္းတြင္ မုန္႔ဟင္းခါးေရာင္းခ်ၾကျပီး နံနက္စာမွ  ေန႔လည္ေန႔ခင္း  အစာေျပအျပင္ ည
လည္စာ အျဖစ္ပါ ႏွစ္ျခိဳက္စြာ စားသံုးေလ့ရွိၾကသည္။ ထို႔ျပင္ မုန္႔ဟင္းခါးသည္ အာဟာရအားျဖင့္  ပရိုတင္း ၊
ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ႏွင့္ ဓာတ္ဆားမ်ားပါဝင္ျပီး ခ်က္ပံုခ်က္နည္း ရုိးရွင္းလြယ္ကူသည္႔အျပင္  စရိတ္ပါသက္သာ
ေသာေၾကာင့္ ျမန္မာလူမ်ိဳးတိုင္း ႏွစ္သက္ေသာ အစားအစာလည္းျဖစ္သည္။
မုန္႔ဟင္းခါးသမိုင္း
ေရွးျမန္မာ့သမိုင္းတစ္ေလွ်ာက္တြင္မုန္႔ဟင္းခါးႏွင့္ပက္သက္၍ေက်ာက္စာ၊ေပစာမ်ားျဖင့္ မွတ္တမ္းတင္ခဲ့ျခင္း
မရွိသျဖင့္ မုန္႔ဟင္းခါးေပၚေပါက္ရာ ဇာတိႏွင့္ ေခတ္ကာလအား သိရွိရန္  မ်ားစြာခက္ခဲလွသည္။  မုန္႔ဟင္းခါး
အား အေစာဆံုး အေထာက္အထားျဖင့္ေတြ႕ရွိရသည္႔ေနရာမွာ ကုန္းေဘာင္ေခတ္စာဆို ဦးပုည၏လကၤာမ်ား
အနက္မွ တစ္ခုတြင္ ျဖစ္ျပီး မုန္႔ဟင္းခါး ဟု သံုးႏႈန္းခဲ့သည္။ ယေန႔တိုင္ အခ်ိဳ႕ေဒသမ်ားတြင္ မုန္႔ဟင္းခါး အား
မုန္႔ မုန္႔ဟင္း အစရွိသျဖင့္ ေခၚေဝၚလ်က္ရွိဆဲျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ကုန္းေဘာင္ေခတ္တြင္ မုန္႔ဟင္းခါးေပၚေပါက္
ျပီးျဖစ္သည္ဟု ယူဆၾကသည္။ တဖန္  ပ်ဴျမိဳ႕ေဟာင္းမ်ား  တူးေဖာ္ရာတြင္ ဆန္မႈန္႔ႏွင့္  အခ်ဥ္ေဖာက္ျပဳလုပ္
ေသာ  ကိရိယာအမ်ားအျပားတူးေဖာ္ရရွိခဲ့ေသာေၾကာင့္  ထမင္းအစားထိုး၊ ဆန္ျဖင့္ျပဳလုပ္သည္႔ မုန္႔ ႏွင့္ မုန္႔
ဟင္းခါး ေပၚေပါက္ေနခဲ့ႏိုင္ေၾကာင္း ေကာက္ခ်က္ဆဲြၾကသည္။ထို႔ျပင္မုန္႔ဟင္းခါးသမိုင္းကိုစနစ္တက် သုေတ
သန ျပဳရန္ၾကိဳးခဲ့ေသာ  ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္ညြန္႔၏အဆိုအရ မုန္႔ဟင္းခါးခ်က္နည္းသည္ ေရွးနန္းတြင္း ဟင္း
ခ်က္နည္းမ်ိဳးစံုစာရင္းတြင္ ရွာမေတြ႕ခဲ့ျခင္းေၾကာင့္ သာမန္အရပ္သား လူအမ်ားတို႔၏ အစားအစာသာျဖစ္ႏိုင္
ေၾကာင္း။ ထို႔ေၾကာင့္ပင္ မည္သူတစ္ဦးတစ္ေယာက္မွ် အေရးတယူ မွတ္တမ္းမတင္ခဲ့ျခင္းျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္း ဆို
သည္။
ေယဘုယ် အသံုးျပဳေသာပစၥည္းမ်ား
မုန္႔ဖတ္၊ ငါးအျဖစ္ (ငါးခူ၊ ငါးက်ည္း၊ ငါးၾကင္း၊ ငါးသေလာက္၊ ငါးေရႊ) အျပင္၊ အျခားေသာငါးမ်ားလည္း အသံုး
ျပဳေလ့ရွိသည္။  ငါးႏွစ္မ်ိဳး  သို႔မဟုတ္  သံုးမ်ိဳးစပ္  အသံုးျပဳျခင္းသည္  ငါးတစ္မ်ိဳးတည္း အသံုးျပဳျခင္းထက္ ပို
ေကာင္းသည္ဟုဆိုသည္။ ငါးရွားပါးေသာေဒသမ်ားတြင္ ၾကက္သား၊အမဲသားတို႔ကို အသံုးျပဳေလ့ရွိသည္။ ဆီ၊
ငံျပာရည္၊ အခ်ိဳမုန္႔၊ ဆား၊ နႏြင္းမႈန္႔၊ ငွက္ေပ်ာအူ၊ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔၊ ၾကက္သြန္နီ၊ျဖဴ ၊ ပဲမႈန္႔၊ ခ်င္း၊ ငရုတ္ေကာင္း၊
စပါးလင္ စသည္တို႔ပါဝင္သည္။ အသံုးျပဳေသာ ပစၥည္းမ်ားမွာ ခ်က္လုပ္နည္းအေပၚတြင္လည္းေကာင္း ေဒသ
အလုိက္ ရရွိႏိုင္မႈအေပၚတြင္လည္းေကာင္း မူတည္၍ ကြဲျပားေလ့ရွိသည္။
တြဲဖက္စားသံုးေလ့ရွိေသာ ပစၥည္းမ်ား
အေၾကာ္မ်ိဳးစံု၊ နံနံပင္၊ ေရွာက္သီး၊ သံပုရာသီး၊ ပဲသီး၊  ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊  ငရုတ္သီးအေလွာ္မႈန္႔၊  ၾကက္သြန္ျမိတ္၊
ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ၊ ပဲေသြး၊ ငါးသေလာက္ဥ၊ ငါးအီၾကာေကြး စသည္တို႔ပါဝင္သည္။
ေဒသအလိုက္ မုန္႔ဟင္းခါးမ်ား
ျမန္မာႏိုင္ငံေဒသအသီးသီးတြင္ ခ်က္လုပ္နည္းႏွင့္ အသံုးျပဳေသာ ပစၥည္းမ်ား ကြဲျပားမႈေၾကာင့္အရသာႏွင့္ အ
ျပင္အဆင္လည္း အမ်ိဳးမ်ိဳးကြဲျပားၾကသည္။  အၾကမ္းဖ်င္းအားျဖင့္ ရန္ကုန္ ႏွင့္ ဧရာဝတီျမစ္ဝကၽြန္းေပၚေဒသ
ဟန္ မုန္႔ဟင္းခါးမ်ားမွာ လူၾကိဳက္အမ်ားဆံုးျဖစ္သည္။  ရန္ကုန္မုန္႔ဟင္းခါး၊  ေျမာင္းျမမုန္႔ဟင္းခါး၊  ပုသိမ္မုန္႔
ဟင္းခါး၊  ဘိုကေလးမုန္႔ဟင္းခါး၊  ဟသၤာတမုန္႔ဟင္းခါး၊ ဖ်ာပံုမုန္႔ဟင္းခါး၊ အင္းေလးမုန္႔ဟင္းခါး၊ ေတာင္ငူမုန္႔
ဟင္းခါး၊ ရခိုင္မုန္႔ဟင္းခါး (အာပူလွ်ာပူ)၊ ထားဝယ္မုန္႔ဟင္းခါး၊ တပင္တိုင္မုန္႔ဟင္းခါး ဟူ၍ ရွိသည္။
မုန္႔ဟင္းခါးယဥ္ေက်းမႈ
မုန္႔ဟင္းခါးသည္  ျမန္မာ့လူ႕အဖြဲ႕အစည္းအတြင္းတြင္ နက္ရႈိင္းစြာ အျမစ္တြယ္ေနျပီး ျဖစ္ေသာ အစားအစာ
ျဖစ္သည္႔အားေလ်ာ္စြာ ေနရာ၊ ေဒသ၊ အခ်ိန္အခါမေရြးရႏိုင္ေသာ အစားအစာျဖစ္သည္။ နာမည္ေက်ာ္ ဆိုင္
ၾကီး၊ ကနားၾကီးမ်ားတြင္သာမက လမ္းေဘး ပလက္ေဖာင္းေပၚရွိဆိုင္ကယ္မ်ားတြင္လည္းေကာင္း၊ ဆိုင္းထမ္း
ေခါင္းရြက္ဗ်က္ထိုး၊ လက္တြန္းလွည္း၊  ဆိုက္ကားမ်ားျဖင့္ လွည္႔လည္ ေရာင္းခ်သူမ်ားထံတြင္လည္းေကာင္း
ဝယ္ယူရရွိႏိုင္သည္။ ျမိဳ႕ၾကီးအခ်ိဳ႕ရွိ ကားဂိတ္၊ သေဘၤာဆိပ္၊ ဘူတာရံု အစရွိသည္႔ လူစည္ကားရာ အရပ္မ်ား
တြင္ ၂၄နာရီ  ပတ္လံုးေရာင္းခ်သည္႔ ဆိုင္မ်ား ရွိေလ့ရွိသည္။  ထို႔ျပင္ မုန္႔ဟင္းခါးသည္ လူမ်ိဳး ဘာသာမေရြး
စားသံုးႏိုင္ျခင္းေၾကာင့္ အလွဴမဂၤလာ၊ ဆြမ္းေကၽြးကဲ့သို႔ သာေရးမ်ားမွ အသုဘရႈ နာေရးအထိ မပါမျဖစ္ေသာ
အစားအစာျဖစ္သည္။ ယခုအခါတြင္ မုန္႔ဟင္းခါးသည္ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ားသြားေရာက္အလုပ္လုပ္ကို္င္၊ အေျခခ်
ရာ စကၤာပူ၊ ထိုင္း၊ မေလးရွား၊ ဂ်ပန္၊ ကိုရီးယား၊ ျဗိတိန္၊ အေမရိကန္ ႏွင့္ အျခားကမၻာ့  ႏိုင္ငံအမ်ားအျပားသို႔
ျမန္မာမ်ားႏွင့္အတူ ပ်ံ႕ႏွံ႕ေရာက္ရွိလာခဲ့သည္။ ထို႔ေၾကာင့္  ျပည္ပေစ်းကြက္အတြက္  အထူးရည္ရြယ္  ထုတ္
လုပ္လာေသာ အသင့္ခ်က္ျပဳတ္ႏုိင္သည္႔ မုန္႔ဟင္းခါး ေျခာက္ထုပ္မ်ားလည္း ေပၚေပါက္လာခဲ့ျပီးျဖစ္သည္။
 အေဝးေရာက္ေနတဲ့ သူငယ္ခ်င္းမ်ား အတြက္ အမိေျမကမုန္႔ဟင္းခါးကို လြမ္းႏိုင္ေအာင္

တင္ေပးလိုက္ပါတယ္။ အမိေျမမွာရွိေနတဲ့ သူငယ္ခ်င္းမ်ား အတြက္ကေတာ့ သြားရည္ယိုေစလုိတဲ့

ရည္ရြယ္ခ်က္နဲ႔ေပါ့.... :)
(wikimyanmar)

8 comments:

Tun Tun said...

မုန္.ဟင္းခါး အေၾကာင္း ေတာ္ေတာ္သိတာပဲေနာ္။

Unknown said...

မုန္႕ဟင္းခါးဆို..အေသၾကိဳက္...။

ငွက္ေပ်ာဖတ္ေလး ထည့္ေပးပါဦးဗ်ိဳ႕ ...

သိုင္းခရု..

:P

Welcome said...

ဗဟုသုတအလုိ႔ငွာ ဖတ္သြာတယ္။
ကုိယ္တုိင္ခ်က္ဖုိ႔ထက္ လမ္းထိပ္ပဲ ေျပးဖုိ႔ မ်ားပါတယ္။

ညီေနမင္း said...

မုန္႔ဟင္းခါးငတ္ေနပါတယ္ဆုိမွ မုန္႔ဟင္းခါးျပၿပီးေတာ့ ေကၽြးလဲမေကၽြးဘူး.. ေျပာရင္းနဲ႔ ဗုိက္ထဲက တဂြီဂြီနဲ႔ ျမည္ေနတယ္
မုန္႔ဟင္းခါးဆုိ အရမ္းႀကိဳက္။ ရန္ကုန္မွာတုန္းကဆုိရင္ မနက္မုိးလင္းတာနဲ႔ မုန္႔ဟင္းခါးဆုိင္ကုိ တန္းေျပးတာပဲ

Anonymous said...

ဟင္... ခုမွပဲ မုန္႔ဟင္းခါးရာဇ၀င္သိတယ္ဗ် ဟိ အရင္ကသိဘူး
ဗုိက္ၿပည့္ၿပီးတာပဲဆုိၿပီးစာလုိက္တာပဲဗ်။ ဒါနဲ႔က်ေနာ္က
ေမ်ာက္မေဒၚခ်ဳိ အဲေလမွားလုိ႔ ေၿမာင္းၿမေဒၚခ်ဳိ မုန္႔ဟင္းခါးပဲၾကိဳက္
တာဗ်။ ဒါေပမဲ့ ခုေတာ့ ရွိတာေလးပဲ ပါးဖ်ဲနားဖ်ဲစားသြားတယ္ဗ်ာ။

molay88 said...

ဟာဗ်ာ...ေတာ္ေတာ္ဆိုးတာဘဲ..လူကိုအဲလိုေတာ့ မႏွိပ္စက္ပါနဲ႔ဗ်ာ...။စား ခ်င္လြန္းလို႕ အခုဘဲျပန္လာ လိုက္ခ်င္ၿပီ..။မုန္႔ဟင္းခါး ရာဇ၀င္ ေလးပါေျပာျပတဲ့ အတြက္ ေက်းေဇူး ပါဘဲ..။မုန္းဟင္းခါး နဲ႕ ပတ္သတ္လို႔ေတာ့ ...ဟင္း ဟင္း..။

ေရႊျပည္သူ (ShwePyiThu) said...

မုန္႔ဟင္းခါးကို ဘယ္ေလာက္စားစား မမုန္းတဲ့သူဆိုေတာ့ ဒီပို႔စ္ကို အရမ္းကို ႏွစ္သက္မိပါတယ္။ သမိုင္းအပါအ၀င္ ေသခ်ာအေသးစိတ္ေရးေပးထားလို႔ ေက်းဇူးတင္ ခ်ီးက်ဴးမိပါတယ္ ေမာင္ေလး။ မုန္႔ဟင္းခါးကို ေရွးတုန္းက သာမာန္အရပ္သားေတြပဲ စားတာလို႔ သိရေတာ့ နန္းတြင္းကလူေတြကိုေတာင္ သနားသြားတယ္ း)

Anonymous said...

မုန္ ့ဟင္ရည္ေလး နည္းနည္းေလာက္ ေပး ပါဗ်ိဳ ့....။

ၾကိဳက္မွၾကိဳက္