Sunday, 19 August 2012

ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူမ်ားအတြက္ အစားအစာ



အုပ္စု (၁) လံုး၀ေရွာင္ရမည္႔အစားအစာ

     သၾကားႏွင့္ သၾကားပါ၀င္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား အားလံုးကို လံုး၀ေရွာင္ရပါမည္။
     သၾကား၊ ဂလူးဂုိ႔စ္၊ ၾကံသကာ၊ ထန္းလ်က္၊ ယိုအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ခ်ိဳခ်ဥ္၊ ေခ်ာကလက္၊ အိုက္စ္ကရင္၊ လမုန္႔၊ ထိုးမုန္႔၊ မလိုင္မုန္႔၊ အေဖ်ာ္ယမကာ အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ စည္သြပ္သီး အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အုန္းႏို႔။

အုပ္စု (၂) ကန္႔သတ္ရန္ မလိုေသာ အစားအစာမ်ား

     ဤ အစားအေသာက္မ်ားကို မိမိႏွစ္သက္ပါက ဗိုက္၀ေအာင္ စားေသာက္ႏိုင္ပါသည္။

(က) စိမ္းစိုေသာ ဟင္းရြက္အမ်ိဳးမ်ိဳး

     ဗူးရြက္၊ ကန္စြန္းရြက္၊ မန္က်ည္းရြက္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္၊ ဆူးပုတ္ရြက္၊ ျမင္းခြာရြက္၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ေဂၚဖီပြင့္၊ ပန္းမုံလာ၊ ကိုက္လန္ရြက္၊ မုန္ညင္းရြက္

(ခ) မခ်ိဳေသာ အသီးအျမစ္မ်ား

     ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သံပုရာသီး၊ ေရွာက္သီး၊ ဆီးျဖဴသီး၊ မွ်စ္၊ မုန္လာဥျဖဴ၊ ဗူးသီး၊ ေဂၚရခါးသီး၊ ခရမ္းသီး၊ ကင္းပံုသီး၊ ခ၀ဲသီး၊ ရံုးပတီသီး၊ ေဂြးခ်ိဳသီး၊ သလဲသီး။

(ဂ) သား ငါးမ်ား

     ၾကက္၊ ဘဲ၊ ဆိတ္၊ အမဲ၊ ၀က္၊ ငါး၊ ပုဇြန္၊ ၾကက္ဥ၊ ငံုးဥ။

(ဃ) ေကာ္ဖီ လက္ဖက္ရည္

     သၾကား၊ ႏို႔ဆီ၊ ႏို႔မႈန္႔ မသံုးရ။ ဆက္ကရင္ႏွင့္ အျခားအခ်ိဳတုမ်ားသံုးႏိုင္ပါသည္။ ႏို႔ကို အသင့္အတင့္ သံုးႏိုင္ပါသည္။

အုပ္စု (၃) သင့္တင့္ေသာ အတုိင္းအတာထိ စားသင့္ေသာ အစားအစာမ်ား

     ဤအစားအေသာက္မ်ားသည္ ကစီဓာတ္ အမ်ားဆံုးပါ    ရွိပါသည္။ မိမိႏွင့္ သင့္ေတာ္ေသာ တစ္ေန႔အတြက္ ကစီဓာတ္ ယူနစ္ပမာဏကို ဆရာ၀န္ႏွင့္ တိုင္ပင္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။

(က) ဆန္ႏွင့္ ျပဳလုပ္ေသာ အစားအစာမ်ား

     ထမင္း၊ ဆန္ျပဳတ္၊ မုန္႔တီ၊ မုန္႔ဟင္းခါး၊ ဆန္ေခါက္ဆြဲ၊ ေကာက္ညွင္း။

(ခ)ဂ်ံဳႏွင့္ ျပဳလုပ္ေသာ အစားအစာမ်ား

     ေခါက္ဆြဲ၊ ေပါင္မုန္႔၊ နံျပား၊ ခ်ပါတီ၊ ပူတီ၊ ဘီစကစ္၊ အီၾကာေကြး၊ ထပ္တရာ၊ ပလာတာ။

(ဂ) ကစီဓာတ္မ်ားေသာ အသီးႏွင့္ ဥမ်ား

     အာလူး၊ ေရႊဖရံု၊ ကန္စြန္းဥ၊ ပိန္းဥ၊ ခါၾကက္ဥ၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ နာနတ္သီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ သရက္သီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ပိႏၷဲသီး၊ မာလကာသီး၊ ၾသဇာသီး၊ ဒူးရင္းသီး၊ စိမ္းစားဥ။

(ဃ) ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ၊ ငံုးဥ (အႏွစ္ကိုေရွာင္၍ အကာကို စားႏိုင္ပါသည္။)

အေထြေထြေရာဂါကု ေဆးရံုၾကီး။ မႏၱေလး။

No comments: